INGREDIENCE: 1 hrnek=250ml
Kvásek: 28g (1/2 kostky kvasnic), nebo 1 1/2 sáčku sušených kvasnic, 1/2 hrnku vlažného mléka, 1/2 hrnku nebělené mouky, 1/4 lžičky cukru.
Těsto: 140g másla pokojové teploty, 1/3 hrnku jemného krystalového cukru, 3 žloutky z velkých vajec (z malých 4), 1/2 hrnku vlažného mléka, 1 vanilkový cukr, 1/4 lžičky soli, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, 3 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 velký, našlehaný žloutek na potření okrajů koláčů a do tvarohové náplně.
Tvarohová náplň: 1 lžíce změklého másla, 1 lžíce cukru, 1/3 hrnku měkkého plnotučného tvarohu, 2 lžičky našlehaných žloutků, 1 lžíce hrozinek, pokapaných trochou rumu, trocha nastrouhané citronové kůry.
Maková náplň: 1/3 hrnku máku, pomlet, 3 lžíce mléka, 1 lžíce zavařeniny z černého rybízu, trocha citronové kůry, nebo na jemno posekaná kandovaná smíšená citrusová kůra, 1 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky dobrého kakaa (nejlépe holandského).
Povidlová náplň: 1/4 hrnku povidel zředěných rumem.
Meruňková náplň: 1/4 hrnku meruňkově zavařeniny.
Drobenka: 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce jemného krystalového cukru, 1 lžíce (30g) másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kvásek: Rozdrobit kvasnice do mléka a nechat stát po 3min. Přidat mouku a cukr a našlehat do hladka. Těsně přikrýt plastickým filmem a nechat stát na teplém místě po 30min., až kvasnice bublají a zdvojnásobí se v objemu.
Těsto: Našlehat máslo a zašlehat do něj cukr, až se směs změní ve světlou barvu a je velice lehká. Přidat kvásek a zamíchat jej dovnitř. Za stálého míchání přidávat jeden žloutek po druhém a potom přidat mléko s vanilkovým cukrem, kůrou a solí. Postupně dovnitř vpracovat tolik mouky, aby vzniklo měkké a lepivé těsto. Shrnout těsto do koule, přenést na vál a vypracovat těsto do hladka, ale ještě trochu lepivá. Vložit kouli těsta do máslem dobře vymaštěné mísy, několikrát těsto otočit, aby mělo máslový povrch a přikrýt ho plastickým filmem. Nechat stát na teplém místě tak dlouho, až se těsto zdvojnásobí v objemu. Asi 1 1/2 hodiny. Vyjmout vykynuté těsto na suchý vál a chvíli jej hníst. Nakrájet ho na 12 stejných kousků a každý vytvarovat do koule. Přikrýt je utěrkou a nechat stát asi 5min. Vyložit dva velké plechy pečícím papírem. Na suchém vále z každého kousku vyválet kouli a tu zploštit plochým dnem lahve tak, aby vzniknul velký, nízký střed (asi 10cm v průměru) a okraje zůstaly vysoké (asi 2.5cm okraj). Přendat koláče na připravené plechy. Volně koláče přikrýt a nechat na chvíli stát na teplém místě. Předehřát troubu na 180°C. Položit jednu mřížku do vrchní 1/3 trouby a druhou do poloviny. Na každý koláč položit do kruhu lžičku každé náplně tak, že každý koláč má trochu tvarohové, povidlové, meruňkové a makové náplně. Okraje koláčů potřít žloutkem (může být smíchaný s trochou mléka) a povrch koláčů posypat drobenkou. Péct asi 20min. do zlatohněda. Přeměnit plechy (vrchní dolů, spodní nahoru a jejich zadní stranu otočit dopředu) v polovině doby pečení aby se koláče stejnoměrně upekly.
Tvarohová náplň: Utřít máslo s cukrem, přidat tvaroh a 2 lžičky našlehaných žloutků. Utřít vše do hladka a přidat hrozinky, kůru a zamíchat.
Maková náplň: Pomlet mák (nemáte-li mlýnek na mák, tak v elektrickém mlýnku na kávu). Vložit mák do malého kastrolku a přidat mléko, zavařeninu, cukr, kakao a trochu kůry. Promíchat a na pomalém ohni přivést do varu. Často zamíchat. Vařit do zhoustnutí asi 1min.(pozor, aby se náplň nepřipálila) Nechat úplně vychladnout.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1371 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA